De échte geschiedenis van IPA

De échte geschiedenis van IPA

Zoals je misschien al wel eens hebt gehoord, luidt het verhaal dat de stijl IPA oorspronkelijk is ontstaan met als doel het bier dat Engelsen meenamen op hun verre reizen naar India, goed houdbaar te maken. Traditionele bierstijlen zouden bederven aleer ze een half tot anderhalf jaar later in India aankwamen. En al zou het bier drinkbaar arriveren, de destijds populaire Porters zouden niet passen bij het warme Indische klimaat.

Daarom brouwde ene George Hodgson van de Bow Brewery in Londen een nieuwe lichtere stijl bier, beter bekend als pale ale, die hoger was in alcohol en flink gehopt om zo goed houdbaar te blijven. Dit sloeg dermate goed aan dat Bow Brewery een halve eeuw zowat het alleenrecht had in deze stijl.

Dit verhaal is echter niet helemaal waar! Pale ales bestonden in Engeland al sinds begin 1700. Deze zijn ontstaan nadat het proces van het mouten van de granen, werd verbeterd door kolenovens te gebruiken in plaats van hout of turf. Hierdoor kon de temperatuur een stuk beter worden geregeld. Deze nieuwe techniek zorgde voor granen die lichter waren en geen rokerig karakter hadden. Ook werden dergelijke lichtere bieren reeds naar India geëxporteerd. Ver vóór er exorbitante hoeveelheden hop aan toegevoegd werden. En hoewel er af en toe een bedorven bier bij zat, kwam het gros gewoon drinkbaar aan.
Er zit wel een kern van waarheid in het verhaal, sterk gehopt bier was wel degelijk beter houdbaar. Rond 1760 werden alle brouwers die exporteerden naar India, geadviseerd extra hop toe te voegen voor houdbaarheid. Dit gold voor alle stijlen bier, niet enkel voor de Pale Ales. Eind achttiende eeuw werden er al bierstijlen gebrouwen die pas een halve eeuw later, in 1835 zouden worden omgedoopt tot IPA. In de tijd daarvoor werden deze bieren Pale ale, as prepared for India genoemd.
Hodgson speelde wel een rol in de ontwikkeling van IPA zoals deze in 1835 bekend was. Maar hij was niet per definitie de uitvinder. Een belangrijke stap naar IPA was de stijl “Oktoberbier” niet te verwarren met het Duitse Oktoberfestbier. Deze Ales werden (overigens al van voor 1700) in de herfst gebrouwen van vers geoogste hop. Deze werden dan een jaar of anderhalf gerijpt op eikenvaten. Een proces dat erg kostbaar was, met als gevolg dat alleen de rijkere officieren dit dronken. Zij genoten al van dure bieren, zonder ze in te checken op Untapp'd! De menigte moest het doen met de Porter.
Hodgson startte in 1752 de Bow Brewery, een relatief kleine brouwerij die het geluk had vrij dicht gesitueerd te zijn bij de haven. Bovendien hoefden scheepskapiteinen het bier wat ze kochten en verkochten in India niet direct te betalen aan Hodgson. Daar kregen ze een termijn van 18 maanden voor. Dat maakte het voor hem kinderlijk eenvoudig om te exporteren naar het Verre Oosten. Hij werd groter en groter, maar ook hebberig. Al snel stopte hij met de gunstige betalingstermijnen. Ook prijzen werden verhoogd, waardoor hij uiteindelijk snel voorbij werd gestreefd door andere grote brouwerijen zoals Bass en Allsopp.
De IPA bleef nog een poos bestaan. Maar uiteindelijk werd het minder populair, en na de komst van koeling omstreeks 1900 veroverde het Tsjechische Pils de wereld in rap tempo. Uiteindelijk werd de stijl in Amerika heruitgevonden. In 1972 werd op de Oregon State University één van de eerste moderne hopsoorten ontwikkeld: Cascade. Deze zeer potente hopsoort met een bloemig boeket in combinatie met citrus en grapefruitachtige aroma’s en smaken, zou later de fundering leggen van de Amerikaanse IPA.
Inmiddels zijn er talloze verschillende stijlen IPA’s. Van droge, dennenachtige West Coast hopbommetjes, tot de inmiddels populairste troebele soort met een hoop restsuikers en weinig hopbitters, de New England IPA. Hier vind je alle IPAs uit ons assortiment op een rij!

2 comments

hdt-avatar
obtaite

At the moment, it is only available at selected Liang Kee Farming s outlet in Ipoh and Kampar, Perak buy cialis online with a prescription

May 30, 2024 at 10:24am
hdt-avatar
Bas

Leuk artikel!

June 8, 2022 at 12:14pm

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.