Met dit recept maak je de lekkerste barbecuesaus ooit!

Met dit recept maak je de lekkerste barbecuesaus ooit!

De zomer komt er weer aan: bier drinken, naar het strand, zwemmen, feesten, barbecuen. En om dat laatste net een tikkeltje interessanter te maken, leer ik je in dit artikel hoe je een knei-ter-lekkere barbecuesaus maakt! Hieronder zie je het filmpje, maar ik heb het ook tekstueel uitgewerkt, daarvoor moet je iets verder naar beneden scrollen. En het zou addicted2craftbeer niet zijn als er geen lekker bier in verwerkt zou zitten!

Voor dit recept heb je nodig:

 • Ketchup (300ml)
 • Imperial stout (300ml)
 • 1 sjalot
 • 1 rode peper
 • 2-3 teentjes knoflook
 • 60ml geturfde whisky
 • 100-150 gram bruine basterd suiker
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 theelepels (Gerookte-) Paprikapoeder
 • 2 eetlepels Worcestershiresaus

 

En een aantal spullen, zoals:

 • Glazen of plastic container (liefst glas!)
 • Trechter
 • Sauspan
 • Mes, knoflookpers
 • Eventueel een staafmixer

 

Start met het pellen van de sjalot en versnipper deze in kleine blokjes. Wil je een saus met wat bite, laat ze dan wat groter. Wil je een gladde saus, kun je deze later ook nog met een staafmixer en/of zeef behandelen.

Zet je gasfornuis danwel kookplaat aan, doe de olijfolie in de pan en fruit de sjalot op middelhoog vuur. Het mag best een beetje karameliseren, maar liever niet verbranden!

Snijd ook de rode peper in kleine stukjes, je kunt ervoor kiezen om de zaadjes en zaadlijsten te verwijderen, zo haal je wat hitte uit de saus. Persoonlijk hou ik wel van wat pit en bovendien ben ik liever lui dan moe! Er komt zometeen overigens nog suiker bij dus het geheel zal niet super pittig worden. Voeg de peper toe om ook deze wat aan te bakken.

Vervolgens mag de knoflook erbij. Je kunt ervoor kiezen deze te pellen en te versnipperen, maar het kan veel makkelijker! doe de teentjes, inclusief schil, een voor een in de knoflookpers. Knijp en aanschouw: de knoflook komt er uit en de schil blijft achter. Handig he!

Voeg 300ml ketchup en 300ml stout toe. Het begint nu al op een saus te lijken! Het mooie aan dit recept is dat er wat overblijft van het bier. Dat mag de chef natuurlijk proeven, met deze vijf tips gaat dat proeven je nóg beter af, proost! Voeg nu ook de 100 tot 150 gram bruine basterdsuiker toe.

Pak een barmaatje of giet uit de losse pols de whisky erbij. Ik koos voor een bowmore, een geturfde whisky die net een beetje rooksmaak toevoegt. Maar je kunt ook kiezen voor een zoetere bourbon of het helemaal weglaten. En vervolgens voeg je ook de (eventueel gerookte) paprikapoeder toe, ongeveer 2 eetlepels. Tot slot voeg je worcestershire saus toe, voor de hartige umamismaak.

Breng de saus aan de kook. Voeg wat water toe en roer af en toe door de saus. Laat het geheel een langere tijd inkoken. Na 5 minuten heb je al een lekkere saus, maar als je 45 tot 60 minuten kunt wachten, proef je dat zeker terug! Door het koken gebeuren er een aantal chemische reacties waardoor de suikers in de ketchup, sjalot en basterdsuiker lekker gaan karamelliseren en zo krijg je een fantastisch lekkere saus!

Wanneer de saus voldoende is ingekookt, kun je deze in een container gieten. Wanneer je kiest voor een plastic container, moet de saus eerst even afkoelen! Kies je voor glas, dan hoeft dat niet. Je kunt nu kiezen om de saus nog even een keer te blenden met een staafmixer. Zo worden de kleine stukjes fijngemalen. Bewaar de saus vervolgens in de koelkast, deze blijft zeker een maand goed (langer is hij hier nog niet blijven staan!) Geniet ervan!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.